Vorige week deed ik mijn examen ter afsluiting van het eerste jaar van mijn opleiding goudsmid/juwelier. Ik toonde hier eigenlijk nooit mijn werkstukken, maar wil niet vergeten welke stapjes ik doorloop dus toon ik meteen even alles wat we afgelopen jaar maakten. Of ik geslaagd ben, weet ik trouwens nog niet, maar ik neem aan van wel. Het examen viel goed mee (al was studeren echt lang geleden) en mijn werkstukken leken ook wel oké voor mijn docente. Ik miste afgelopen jaar wat lessen, doordat de opleiding op vrijdagavond viel en door mijn gezondheidsproblemen. Volgend jaar valt de opleiding op dinsdagavond en misschien is dat toch beter. Dan begint mijn weekend net iets vroeger elke week.

opleiding goudsmid eerste jaar plaatjesHet eerste jaar is echt een jaar waarin je technieken leert. Deze plaatjes zijn van messing en we leerden ermee optekenen, boren en zagen. Bij het rechtse plaatje vijlden we de randen ook. Je moet ergens beginnen, hé.

opleiding goudsmid eerste jaar staafjesBij deze oefening leerden we vijlen. Eerst meten en optekenen, dan vijlen met de groffe vijl en later met de naaldvijlen. Het tweede staafje zou veel beter moeten zijn dan het eerste, maar mijn tweede raakte niet af wegens tijdsgebrek. Er zijn héél veel uren gekropen in dat eerste staafje en eigenlijk vind ik dat al best oké. Geen ramp dus dat dat tweede niet af is.

opleiding goudsmid eerste jaar scheermesWe maakten ook een ‘scheermesje’. Hierbij oefenden we op optekenen, zagen en vijlen, maar ook op schuren.

opleiding goudsmid eerste jaar bolletjeJawel, we maakten een bolletje. Gemaakt van een plaat: plaat door de plaatwals om de juiste dikte en grootte te krijgen, cirkels uitgezaagd en opgediept en het geheel aan elkaar gesoldeerd. Tussendoor vaak uitgegloeid dus veel met vuur gespeeld. Ter afwerking nog geschuurd.

opleiding goudsmid eerste jaar armband en ringPas bij deze opdrachten had ik het gevoel met juwelen bezig je zijn. In het armbandje is erg veel tijd gekropen. We maakten het van een dik staafje: door de draadwals om fijne draad te krijgen (rond en vierkant), van die draad schakels maken (rond en ovaal) en die schakels aan elkaar solderen. Het slotje maken en solderen (het staafje gaat door het driehoekje) en alles polijsten.

De ring maakten we van een plaat en op maat. Ik twijfelde nog om er meer mee te doen, maar er zit nikkel in (wij werken met messing en nieuw-zilver, nog niet met het echt werk natuurlijk) en ik heb een nikkelallergie dus ik ga het zo laten. Ik kan de ring toch niet zelf dragen.

Ik leerde heel veel afgelopen jaar en het kriebelt al om volgend jaar nog meer te leren, maar eerst vakantie!

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!