Een nieuwe uitdaging! Levenslang leren en professionaliseren van mijn bijberoep

Een nieuwe uitdaging! Levenslang leren en professionaliseren van mijn bijberoep


Ik liet hier al weten dat ik opnieuw begonnen ben met mijn bijberoep: juwelen (en kaarsen) maken en verkopen. Voor het maken heb ik momenteel niet veel plaats, al zal dat hopelijk wel veranderen als we naar de slaapkamer verhuizen en we de bovenste verdieping hebben kunnen schilderen. Dan hebben we weer meer plaats en kan ik mijn juwelenmaakgerief opnieuw bovenhalen.

Ik volgde de afgelopen jaren af en toe een creatieve workshop om mijn honger naar knutselen en bijleren wat te kunnen temmen en afgelopen zomer hakte ik een knoop door. Ik zou beginnen aan de opleiding juwelier/goudsmid. Een opleiding van vier jaar, elke vrijdagavond op 500 meter van mijn deur. Die afstand was een groot pluspunt en de weekdag ook. Voor veel mensen is vrijdagavond geen geschikt moment voor een opleiding, maar ik beschouw vrijdagavond al jarenlang als ‘mijn moment’ en vanaf nu zou ik dat wekelijks echt bewust kunnen beleven en nog bijleren ook! Dat de opleiding vier jaar duurt, schrikte mij niet af. Ja, dat lijkt lang (dat is ook lang natuurlijk), maar ik beschouw het als een vast moment om mijn hobby uit te oefenen en meteen te kunnen professionaliseren. Mijn bijberoep is leuk en met die workshops leerde ik wel wat bij, maar enkel fragmentarisch. Ik miste een stevige, solide basis. Die basis ga ik nu zeker krijgen, want tijdens ons eerste jaar gaan we vooral zagen, vijlen en boren. Zo krijgen we voeling met ons materiaal en met de belangrijkste technieken.

Dat lijkt traag, zeker omdat ik best een snelle werker ben meestal. Eens ik het materiaal en de mogelijkheden ken, probeer ik er het maximale uit te halen en dat gaat meestal vrij snel. De ideetjes borrelen regelmatig op bij mij, maar tijdens deze cursus ga ik ook leren vertragen. Of wie weet ga ik mijn ideetjes ook af en toe gewoon kunnen uitwerken. We zien wel.

Mijn inschrijving had wel wat voeten in de aarde, vooral omdat ik als zelfstandige in bijberoep gebruik kon maken van de kmo-portefeuille. Mijn administratieve kant is minder sterk (ik doe dat gewoon niet graag, ik geef het toe) en de administratieve rompslomp is uiteraard een feit in Belgiรซ. Tegen dat ik mij kon inschrijven voor de cursus bleek die volzet. Gelukkig stonden er nog mensen op de wachtlijst en hoorde ik vorige week dinsdag dat ik vrijdag toch met de cursus mocht starten, omdat ze de groep konden opsplitsen in twee klassen. Oef! Ik was al bang dat ik een jaar zou moeten wachten …

De eerste les viel al mee (een medestudent kende Juwelen Gerhilde al en was fan op Facebook, hoe tof is dat? HOE TOF IS DAT?) en ik denk dat onze docente mij nog veel zal kunnen leren. Ik kijk vooral uit naar het aan de slag gaan, naar het werken met het materiaal, al zullen we in eerste fase vooral met messing werken. Begrijpelijk wel dat we niet meteen met zilver of goud aan de slag gaan.

Volg jij een opleiding na je werkuren? Is dat dan een praktische of eerder een theoretische?

gerhilde

bouwjaar 1985 โ€“ maakt en schrijft โ€“ houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

19 Comments

 • Caro
  September 18, 2017 at 8:47 am

  Super! En veel succes!

 • Lottes Anekdotes
  September 18, 2017 at 2:02 pm

  Amai, tof! Veel succes ๐Ÿ™‚ Ik volg Spaans, maar dat is eerder uit plezier en blijven onderhouden van wat ik leerde in Barcelona dan om er echt iets mee te doen, naast reizen natuurlijk.

 • Hilde
  September 18, 2017 at 2:26 pm

  Zo tof van die medestudent die jouw juwelen al kende. Ik denk dat als je iets echt wil en graag doet, die vier jaar zo zullen vliegen. Zoals je terecht zelf al opmerkt: dat is jouw moment nu. Ik wens jou ontzettend veel plezier, passie, inspiratie en voldoening in het verdere verloop (en *klik* ik volg jou voortaan ook op de FB pagina ๐Ÿ˜‰ ).

 • Tante Fee
  September 18, 2017 at 6:21 pm

  Dat bijberoep gaat niet lang meer ‘bij’ zijn, denk ik, zoals ik hier je passie van het scherm voel spatten!

  • gerhilde
   gerhilde
   September 18, 2017 at 7:59 pm

   Leuk gezegd! Helaas lijkt me dat niet realistisch en eerlijk? Ik ben een creatieve generalist dus ik combineer liever verschillende dingen. Ik denk eerder aan minder gaan werken op lange termijn. ๐Ÿ™‚

 • fieke
  September 18, 2017 at 6:59 pm

  Zo leuk dat je al een fan hebt onder je medestudenten!
  Als J. wat groter is wil ik misschien ook weer een opleiding gaan volgen, maar ik hou meer van online dingen die ik thuis op mijn eigen tempo kan doen denk ik. Veel plezier gewenst op vrijdagavonden!

 • Josรฉ
  September 18, 2017 at 7:46 pm

  Wat gaaf ! Ik hoop dat je er veel voldoening uit gaat halen.
  Zellf zit ik nog in de onderzoeksfase qua opleiding, eens zien wat haalbaar is, ook financieel. En nee, ook ik ben geen fan van administratieve toestanden…

 • ElsS
  September 18, 2017 at 8:19 pm

  Super en ideaal dat het zo dicht bij de deur is, maakt toch vaak een verschil vind ik. Alvast heel veel succes!

 • geertruurzaam
  September 19, 2017 at 8:20 am

  Dat klinkt alsof het op je lijf geschreven is, hoera!
  Heel veel creativiteit en inspiratie gewenst!

 • Dorien
  September 19, 2017 at 9:50 am

  Oh, wat fijn dat het zo dichtbij kan en dat de opleiding alvast goed gestart is. Ik heb twee jaar kookles gevolgd en twee jaar fotografie. Beide in avondles in een school in de buurt. Was leuk om te doen. Op dit moment heb ik (nog) geen plannen, maar het kriebelt wel een beetje om terug iets met taal te gaan doen. Een schrijfcursus of zo. Maar nog geen concrete plannen; we zien wel. ๐Ÿ™‚

 • Hanne
  September 19, 2017 at 8:53 pm

  Keitof! Ik kan dat alleen maar aanraden. Ik besloot 2 jaar geleden om ondanks mijn 8 jaar naaiervaring toch ook een bijkomende opleiding lingerie te doen en dat is toch echt de kickstart geweest voor mijn bijberoep als lingerieontwerper en maker! Je gaat daar zoveel deugd en motivatie uithalen! Heel veel pret gewenst alvast!

  • gerhilde
   gerhilde
   September 20, 2017 at 5:59 pm

   Super! Ik hoop dat het bij mij hetzelfde effect heeft. ๐Ÿ™‚

 • Biekep_biezonder
  September 30, 2017 at 9:30 pm

  Maar dat is keitof! Ik wilde graag een cursus illustrator volgen, maar helaas niks in mijn buurt. Ik begin ook in bijberoep, want yolo enal. Ik heb je pagina alvast geliket!

  • gerhilde
   gerhilde
   September 30, 2017 at 10:08 pm

   Dank je, Bieke! Als ik mij een cameo koop (na de verbouwingen), kom ik bij jou een workshop volgen! Als ik er met het openbaar vervoer kan geraken toch …

 • Le petit requin
  October 9, 2017 at 5:05 pm

  Haha, “Mijn administratieve kant is minder sterk”, ik ga dat vanaf nu ook zo verwoorden ipv inderdaad gewoon te zeggen dat ik dat niet graag doe ๐Ÿ˜‰
  Superleuk dat je zo’n cursus gaat volgen; als je in de lessen evenveel plezier hebt als waarmee je er hier over vertelt, komt dat alleszins dik in orde! En des te leuker als je je bijberoep kan professionaliseren door iets te doen wat je graag wilt doen. Ga je hier af en toe je vorderingen tonen? (of ben ik te nieuwsgierig nu ๐Ÿ˜‰

  • gerhilde
   gerhilde
   October 10, 2017 at 6:47 pm

   Eerder op Instagram, denk ik. ๐Ÿ™‚

 • Leen
  October 17, 2017 at 12:58 pm

  Zo leuk! Heel veel succes alvast!

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram