Deze rubriek heb ik overgenomen van Kelly/lilith en ik blijf het een geweldig concept vinden. Ik zit met al deze fantastische dames in een toffe leesclub en ik vind het super dat ik ze op deze manier nog wat beter leer kennen. Na Saar, Christine en Deborah geeft vandaag ook Nathalie haar leestips. Nathalie is de oudste van de leesclub en heeft al heel veel boeken gelezen. Heel veel.

Wat doe je van job?
Ik ben IT resource manager bij een Engels IT-bedrijf. Een beroep dat ik met veel passie uitoefen: ik geef leiding aan een twintigtal mannelijke consultants en probeer dus in mijn eentje om voor diversiteit te zorgen in een nog erg mannelijke wereld. Ik zorg ervoor dat mijn consultants hun werk in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen en kunnen blijven groeien en evolueren. En ik doe dat doodgraag.

Hoe ben je in de leesclub geraakt?
Een beetje per toeval, door het lezen van Kelly’s blog Tales from the Crib, toen zij over haar leesclub schreef. Ik wilde ook graag tot zo’n clubje behoren! Gelukkig had Saar meer zin voor initiatief dan ik, want zij stelde in de comments voor om iets in Antwerpen te starten en toen hoefde ik dus maar gewoon naar haar te mailen om mijn interesse te tonen. En na de eerste bijeenkomst wist ik al dat dit een zalig idee was. Gewoon een hele avond praten over boeken en meer, heerlijk toch! We zijn nu 2 jaar en een hele groep nieuwe vriendinnen verder. En 2 reisjes, nieuwe inspiratie, en een nieuwe en frisse kijk op boeken en literatuur …

Heb je andere toffe hobby’s?
Ik hou van verre reizen, whisky proeven, klassieke muziek (zingen en beleven), koken en bakken.

Wat lees je graag?
Ik moet me in een boek kunnen smijten en me er totaal in verliezen, zodat ik op het einde van het boek even met de ogen moet knipperen en weer wakker worden.
Ik lees heel veel graag, maar in het bijzonder dikke boeken, diepgravende romans, en ook toneel en poëzie. Ik heb een serieuze boon voor de poëzie van Hugo Claus en het toneel van Lanoye. En hoewel ik heel graag recentere boeken lees en geniet van moderne stijlen en inzichten, breek ik graag een lans voor de wat oubollerige klassiekers die in de vergetelheid geraakt zijn. Want dat is vaak zo jammer! Verder maak ik er een punt van om boeken als het kan in hun oorspronkelijke taal te lezen, want ik word kregelig van slechte vertalingen. Ik hou van mooie taal en dus van mooie vertalingen.

Wat lees je niet graag?
Emoliteratuur (for want of a better word), chick-lit, detectives.

Lees je boeken altijd uit?
Ja, ik kan het niet laten. Ik ben een positivo, dus ergens in mij leeft de hoop dat het toch nog beter wordt en dat ik er toch nog iets kan uithalen. En soms word ik inderdaad aangenaam verrast. Verder lees ik sowieso alles wat los en vast zit, inclusief bijsluiters en handleidingen, dus ook slechte boeken. Het is uiteindelijk ook een manier om bij te leren en een mening te vormen. 🙂

Hoe kies je welk boek je gaat lezen?
Puur op gevoel. Ik kijk naar mijn (hoge) stapel ongelezen boeken en meestal valt mijn oog op iets wat ik wil lezen. Soms maak ik daar een bewuste keuze in, na iets zwaars mag best iets lichts … Verder laat ik me graag boeken aanraden, vaak door vriendinnen met een totaal andere boekensmaak, bijvoorbeeld in de leesclub. Ik heb zo al prachtige ontdekkingen gedaan! Augustus van John Williams is zo’n boek dat ik anders niet ontdekt zou hebben en ik was er helemaal ondersteboven van.

Wat wil je nog kwijt?
Ik zou graag een pleidooi houden voor hele dikke boeken, voor klassiekers (Couperus, Dostoievski …), voor poëzie (Claus, Lanoye, Rilke, Baudelaire …) en voor Franse (Flaubert, Zola, Camus, Alain-Fournier, Jonathan Littell …) en Duitstalige literatuur (Thomas Mann, Joseph Roth, Wedekind, Heinrich Böll …) die hier in België soms wat onder het vizier blijven. Het lezen van boeken uit verschillende landen en tijdperken biedt mij een steeds rijker wordend perspectief op de wereld.

O, en ik wil toch ook even vermelden hoe het allemaal zo ver is kunnen komen: ik las één boek dat mijn wereld overhoop gooide, namelijk De komst van Joachim Stiller van Hubert Lampo. Het boek wordt nu als totaal passé gezien, maar het is dankzij dit boek, dat ik als jonge tiener las, dat de wereld van de literatuur voor me openging, dat ik interesse kreeg voor filosofie en psychologie, en dat ik uiteindelijk Germaanse Filologie ben gaan studeren. Dat boek opende een deur voor me die ik nooit meer heb gesloten.

christine-deborah-en-nathalie
Welke vijf boeken moet iedereen lezen en waarom?
Goh zo moeilijk om te kiezen, maar uit een longlist van 13 heb ik er 6 gekozen, dus stiekem één te veel. 🙂 Het hadden er dus evengoed andere kunnen zijn …

Salman Rushdie – Midnight’s children
Het verhaal van 1000 kinderen die geboren worden om middernacht op de dag van de Indische onafhankelijkheid. Tegelijk een spannend verhaal, een allegorie van het ontstaan en de geschiedenis van India en een reis naar een wereld vol magie en exotisme. Tjokvol magisch realisme, betoverende Indische geuren en kleuren; een meesterlijk boek dat wat mij betreft terecht de ‘Booker prize of Booker prizes’ won.

Thomas Mann – De toverberg
Het boek speelt zich af in een tbc sanatorium aan het begin van vorige eeuw. Het is een soort meditatie over ziek zijn en hoe dat niet enkel het lichaam, maar ook de geest beïnvloedt. Het hoofdpersonage, een jonge man, komt oorspronkelijk een zieke neef bezoeken en ‘blijft plakken’, dagen-, maanden- en dan uiteindelijk jarenlang. Zijn leven bestaat ginder uit koorts meten, rusten, lekker eten en drinken, nog meer rusten, filosofische gesprekken voeren, wandelen, zich wentelen in ziekte en traagheid en de wereld beschouwen. Opgepast, geen lichte lectuur, maar een fascinerende reis naar het filosoferen over vergankelijkheid, gekruid met een vleugje milde humor.

Ayn Rand – Atlas Shrugged
Een boek dat er wonderwel in slaagt om een nieuwe politieke filosofie (die niet noodzakelijk de mijne is) te vermengen met een gepassioneerd liefdesverhaal. Het is een boek vol Grootse! Meeslepende! Gevoelens!, maar ik kon er gewoon niet afblijven. Ik zou alles geannuleerd hebben om toch maar te blijven lezen en was echt ongelukkig toen het uit was. Gelukkig schreef ze nog andere boeken en bleef ik dus niet lang op mijn honger zitten.

Haruki Murakami – The Wind-Up Bird Chronicle
Mijn eerste Murakami en sindsdien heb ik alles van hem verslonden. Een bevreemdend verhaal over verdwenen katten, kalende mannen, bodems van putten, blauwe vlekken … op één of andere manier klinkt dit allemaal heel normaal in de wereld van Murakami. Je wordt erin opgezogen en verzeilt in een andere wereld waar alles gedrenkt is in een sausje van unheimliche melancholie.

Toni Morrison – Beloved
Er zijn zo van die boeken waar je het koud van krijgt. Een prachtig maar kwellend verhaal over slavernij in de Verenigde Staten. Het verhaal van Sethe, een slavin die uit wanhoop haar kind vermoordt opdat het aan slavernij zou ontsnappen. Jaren later achtervolgt haar verleden naar nog en komt er een jonge vrouw spoken, die weleens de geest van haar dochter zou kunnen zijn. Een rauw en wanhopig verhaal dat je raakt in het binnenste van je ziel.

Louis Couperus – Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan
Een goeie oude familieroman, eentje voor in de zetel onder een dekentje, met een geheim, een moord, buitenechtelijke relaties en wat exotiek (Nederlands-Indië). Het verhaal van twee hoogbejaarden die mijmeren over hun verleden en de crime passionnel die ze ooit pleegden. Je weet dus al snel wie het gedaan heeft en waarom, verwacht geen spannende detectiveroman! In de plaats daarvan krijg je naar ware Couperus-traditie prachtige taal, mooi uitgediepte personages die niet aan hun noodlot slagen te ontsnappen en een relaas van hoe van iets wat 60 jaar geleden gebeurde uiteindelijk impact heeft op verschillende families. Een héérlijke roman.

Haalden de shortlist nét niet, maar raad ik toch iedereen aan: Oriana Fallaci: Inshallah (nog zo actueel), Dave Eggers: What is the what (hartverscheurend), Amos Oz: A tale of love and darkness (een indringende kijk op Israël), Henry Bauchau: Oedipe sur la route (ongelooflijk dat deze Franstalige Belg niet naar het Nederlands werd vertaald!), Heinrich Böll: Gruppenbild mit Dame (confronterend), A.F.Th. van der Heijden: De tandeloze tijd-cyclus (tomeloos ambitieus), Jonathan Coe (oh so British) en zo kan ik nog even doorgaan …

Heb jij al een van Nathalie haar boeken gelezen? Welke zou je graag lezen?

Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!