Leuke ideetjes om je buurt op te fleuren

Leuke ideetjes om je buurt op te fleuren


Wij hebben een goede buurtwerking, ik schreef er hier al eerder over. Zij pleiten voor meer groen en gezelligheid in de straat en willen dat ook echt aanpakken. Vorig jaar hadden zij al het idee van de pallettuintjes, de afgelopen maanden kwamen er nog enkele praktische uitvoeringen bij.

De ideetjes die ik hier geef, zijn dus niet mijn ideetjes, maar wel die van mensen uit mijn buurt die ze effectief realiseerden. De foto’s zijn een gevolg van even wandelen in onze straat. Ik woon hier dus nog altijd graag, ja.

Vaak mag je trouwens meer dan je denkt. Vraag eens na bij de gemeente of het stadsbestuur wat kan en wat niet en leef je uit. Als iedereen zijn steentje bijdraagt, kan de buurt zo een pak aangenamer worden!

Planten rond een boom

buurt opfleuren plantjes rond boomVaak zijn er wel boompjes aangeplant in de straat, maar zie je ze amper staan. Behalve als er in de lente bloesems te zien zijn dan toch. In onze buurt plantten ze er gewoon bloemen en planten rond en dat geeft meteen een ander zicht. Aan de bushalte kwamen er zelfs een afrastering en een bank van palletten.

Plantjes in blikjes

buurt opfleuren plantjes in blikHiervoor heb je gewoon kleine plantjes nodig, oude blikjes en wat potgrond. Ophangen kan gemakkelijk met een tiewrap/kabelbinder/Colsonbandje/…

Plantjes in grote blikken

buurt opfleuren plantjes in groot blikHiervoor spraken ze bij ons de frituur aan. De blikken zijn echt groot (25 liter) en je plant erin wat je wil. De onderkant vul je best met een omgedraaide (saus)emmer of iets dergelijks, want anders moet je er veel te veel compost in verwerken. Bovenaan kan de rand nogal scherp zijn, maar dat werd goed opgelost met tape. Deze blikken stonden voor onze deur toen wij thuiskwamen van een weekendje Luxemburg (toffe buren, ik zei het al) en wij staken er nadien wat plantjes bij of nieuwe plantjes in.

Je ziet dat je met kleine ingrepen al een groots effect kan verwezelijken. Heb jij veel groen in jouw straat?

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

2019 …

2018 …

7 Comments

 • Mel
  May 10, 2017 at 7:50 am

  Wat een leuke ideeΓ«n!

 • Samaja
  May 10, 2017 at 8:36 am

  Ik heb op dat vlak echt wel geluk, er staan mooie grote bomen in onze straat, ieder huis heeft een tuintje met genoeg groen… Zeker nu de lente in het land is, ben ik zo blij met waar we wonen :-).

 • Lize
  May 10, 2017 at 2:00 pm

  Wat een leuke ideetjes! Jammer dat ik geen groene vingers heb.

 • geertruurzaam
  May 11, 2017 at 9:07 pm

  Ooooooh, die frietblikken zouden de kinderen echt geweldig vinden! Hoe tof is dat!

 • Abfabulies
  May 17, 2017 at 1:49 pm

  Ha, ik had eerst nog niet gezien dat er frietjes op die grote blikken staan πŸ˜€ Ik blijf dit een topidee vinden dat ik ook graag zou uitvoeren, en ik ben er zeker van dat de buurtwerking zou mee doen πŸ™‚ Hier hebben we samen met verschillende mensen al onze schouders gezet onder geveltuintjes, met de steun van stad Gent. Die van ons heeft ons zelfs al kerstomaatjes en een pompoen opgebracht πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   May 17, 2017 at 8:12 pm

   Supertof! En het doet echt veel voor je buurt, he.

 • Le petit requin
  May 30, 2017 at 1:01 pm

  Echt heel tof dat de buurt daar samen zijn best voor doet! En nu snap ik ook waarom er frietjes op die ton staan πŸ˜‰
  Onze straat heeft gelukkig heel veel groen, zij het niet zozeer “op” straat of voetpad, maar doordat er rond de verschillende gebouwblokken zowel delen met gras als met bomen of planten aangelegd zijn. Gelukkig πŸ™‚
  Le petit requin recently posted…Loop naar de Maan!My Profile

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram