Bij de voorstelling van de slaapkamer liet ik al een voor en na zien van de ingebouwde kast.

Wat een verschil, hé!

Maar hoe zag de opbouw eruit? Oorspronkelijk hadden we geen plannen om een ingebouwde kast te maken, maar na de ingebouwde kast die mijn vriend boven had gemaakt en het badkamermeubel dat hij met zijn broer had gemaakt, stelde mijn vriend toch voor om hier een ingebouwde kast te zetten. Zelf.

Geweldig idee vond ik dat. Van zijn ontwerp was ik meteen fan, al vroeg ik wel stopcontacten aan weerszijden (die kunnen maar van pas komen) en mijn vriend maakte de kast van a tot z. Het hout bestelde hij wel op maat en dat willen we in de keuken ook doen, voor de meubelpanelen toch. Maar dat zijn zorgen voor later, eerst de ingebouwde kast!

De kast is enorm plaatsbesparend en maakt de wand ook gewoon af. Oorsponkelijk gingen we een gewone kast links en rechts van de schoorsteen zetten, maar deze ingebouwde kast vind ik een veel beter idee. Het was veel werk, maar wat mij betreft was het het helemaal waard. Mijn beide pollekes kus ik met die handige vriend van mij, want het zelf doen, bespaart natuurlijk ook veel geld.

ingebouwde kast skelet

Eerst maakte hij uiteraard het skelet. Links en rechts hetzelfde, in het midden is de kast minder diep omdat de schoorsteen er nog staat. In het midden bovenaan komen boekenplanken, onderaan een kast met schuine achterwanden. Links en rechts komen er van onder naar boven: schuiven, een stuk om kleding op te hangen en vakjes om kleding weg te leggen en bovenaan komt er een dubbele kastdeur voor spullen die we minder vaak gebruiken. Het plafond is ongeveer 3,60 meter boven de vloer, voor dat bovenste stuk hebben we dus effectief een ladder nodig.

Mijn vriend nam de linkerkant, omdat daar bovenaan een stuk wegvalt voor de ventilatie, het gat in de muur zat er toen al.

De boekenplanken zijn hier al af, de achterwand is bijna klaar. De kast komt trouwens niet tot tegen het plafond, omdat we een mooi oud plafond hebben dat we in ere herstelden. We kozen er dan ook voor om dat plafond extra in de verf te zetten met indirect licht bovenop de kast. Ook bovenaan de boekenplankjes is licht voorzien, om de spullen op de bovenste plank in de kijker te zetten.

ingebouwde kast skelet met licht af

Ook in de grote vakken waarin onze kleren liggen en hangen is licht voorzien om de ander niet te hard te storen als die (er recht tegenover) nog in bed ligt.

Met meubelpanelen ziet dat er zo uit (al staat die foto bovenaan ook al).

ingebouwde kast af

Intussen plaatsten we ook al lusjes om de kastdeuren en schuiven te kunnen openen, maar die verdienen een aparte blogpost. We kleedden de boekenplank al wel een beetje in, met een oude camera, boeken, plantjes en de beeldjes van Lut Brackx die ik voor mijn vriend zijn 31ste verjaardag liet maken. Uiteraard komen daar nog meer camera’s, boeken en plantjes te staan, de echte inkleding zal wel volgen.

kast slaapkamer met boeken

Save

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!