Eigenlijk is dit al mijn vijfde selectie voor de leesclub, maar bij mijn vorige was ik niet echt aan het bloggen. Ik stelde toen boeken voor die anderen al hadden geselecteerd, maar die toen net niet gekozen werden. Tweedekansjes eigenlijk. Mijn eerdere selecties kan je wel gemakkelijk herlezen: #1, #2 en #3.
Deze keer maakte ik wel een echte, eigen selectie. Er is geen thema, het zijn gewoon boeken die ik graag wil lezen.
In Sister Outsider neemt Audre Lorde seksisme, racisme, leeftijdsdiscriminatie, homofobie en klassenwaan onder de loep. Haar essays laten zien hoe ingewikkeld identiteit is. Aan de hand van voorbeelden en anekdotes uit haar eigen leven onderzoekt ze welke barrières vrouwen tegenkomen en hoe daarmee om te gaan. Lorde geloofde in het erkennen en begrijpen van verschillen als drijvende kracht voor de vrouwenbeweging. De zwarte, feministische, lesbische schrijver en dichter had een uitzonderlijk talent om haar hoop en dromen om te zetten in heldere, krachtige taal. Haar essays ademen doortastendheid, onverschrokkenheid en bevlogenheid uit. Na bijna dertig jaar hebben ze nog niets aan zeggingskracht en actualiteit ingeboet. Sister Outsider, verschenen in 1984, is nog altijd een baanbrekend boek voor de ontwikkeling van het hedendaagse feminisme.
208 pagina’s
Na de dood van zijn moeder wil Frans Laarmans een nieuw leven beginnen. Hij meldt zich ziek en begint een agentschap in Edammer kazen. Alle onderdelen van het nieuwe beroep krijgen zijn volle aandacht, behalve de verkoop. Aan het eind van het verhaal gaat hij maar weer naar zijn oude kantoor, met twintigduizend kilo kaas in het pakhuis.
Niet zonder ingehouden humor laat Elsschot het noodlot op strakke, klassieke wijze zijn werk doen. Zijn programmatische inleiding is zo mogelijk nog klassieker.
136 pagina’s
The White Tiger – Aravind Adiga
De witte tijger won de Booker Prize en werd een wereldwijde bestseller. Nu is het boek verfilmd door Netflix.
Balram Halwai is een man met vele gezichten. Hij is dienaar, chauffeur, filosoof en ondernemer. Balram groeit op in de binnenlanden van India en blijkt al snel het slimste jongetje van het dorp te zijn, maar zijn familie kan geen verdere scholing betalen. Wanneer een welvarende zakenman uit Delhi hem inhuurt als zijn chauffeur krijgt hij eindelijk een kans op succes. Delhi is een openbaring voor Balram: overal ligt rijkdom voor het grijpen en zijn uitzichtloze bestaan lijkt ten einde. Maar Balram beseft dat er maar één manier is om boven zijn eigen kaste uit te stijgen: hij moet zijn meester vermoorden.
272 pagina’s
Sibel wacht in de luchthaven van Istanboel. Ze mist haar vlucht naar Brussel elke dag. Een zieke piloot, een zonderlinge securityagent en een drugshond vergezellen haar op haar dwaaltocht. Binnen de muren van de luchthaven zoeken ze naar manieren om de zwarte gaten in hun geheugen op te vullen. Buiten woedt een sneeuwstorm. Het Turkse alfabet telt 29 letters. Het Nederlandse 26. Dat zijn er drie te weinig of drie te veel. Honingeter roept een verstilde sfeer op waarin moedertaal en vaderland elkaar overlappen tot het botst. Turkse folklore en klassieke mythologie versmelten tot een bevreemdend, surrealistisch kluwen. In deze roman is iedereen in transit. In Honingeter vermengt Tülin Erkan haar Belgisch-Turkse roots met klassieke mythologie en Turkse folklore om iets nieuws tevoorschijn te toveren. Taal en herinnering rijgt ze virtuoos aan elkaar tot een gecondenseerd geheel. Tülin Erkan groeide op in Oostende bij een Franstalige moeder en een Engelstalige grootmoeder. Haar zomers bracht ze door bij haar vader in Turkije. Wanneer mensen haar als ‘half’ omschrijven, voelt ze zich vooral dubbel. Ze studeerde Literatuurwetenschappen. Honingeter is haar romandebuut.
Dit boek is nog niet verschenen, maar wilde ik per se in mijn selectie. Tülin is een vriendin van mij, een vrouw met vele talenten, zo stond ze ook al model voor mijn oorbellen. Het boek verschijnt in oktober, reserveren kan al.
Paravion draait om drie generaties Baba Baloek: grootvader, vader en zoon. Deze laatste blijft alleen achter in een klein gehucht waarvan alle mannen zijn vertrokken met achterlating van hun vrouwen. Op een dag wordt de jongste Baba Baloek, een herder, bezocht door een mysterieus meisje dat hem inwijdt in de liefde. De ontdekking van lichamelijke behoeften gaat gepaard met het ontwaken van zijn bewustzijn. Zo komt hij er aan de hand van de verhalen die het meisje vertelt achter dat hij meer deelt met zijn voorvaders dan de naam alleen. De jongens die overgebleven zijn in het dorp en die Baba Baloek dagelijks treiteren verdwijnen. Hij blijft alleen over met de achtergebleven vrouwen, met wie hij zijn erotische lessen deelt. Maar ook zij verdwijnen. Naar Paravion. Deze naam is een misvatting van de personages, die het opschrift par avion lezen als de naam van Amsterdam, de stad die elke dag zichtbaar wordt in de mirage. Hafid Bouazza (1970 – 2021), winnaar van de Amsterdamprijs voor de Kunsten 2003, publiceerde onder meer De voeten van Abdullah, Momo, Een beer in bontjas en Salomon. Paravion won De Gouden Uil en werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs.
224 pagina’s
Welk boek zou jij kiezen?
Dit artikel bevat affiliate links.
Het kost jou niks, maar als jij erop klikt en een aankoop doet,
krijg ik een percentje en zo steun je dus mijn blog,
gratis en voor niets.