1 oktober 2016 (ja, dat is intussen dik een jaar geleden) werd ik opnieuw zelfstandige in bijberoep. Niet omdat het kriebelde en ik er tijd voor zou hebben, wel als plan B, maar dat deed ik hier al eens uit de doeken.

Het is nooit echt gestopt met kriebelen, maar de realiteit overwon: wonen in een verbouwing geeft geen tijd noch plaats om aan die kriebel toe te geven. Maar toen kwam er nood aan een plan B en deed ik het toch, opnieuw. De eerste keer dta ik zelfstandige in bijberoep was, was ik dat geworden omdat mijn hobby (Juwelen Gerhilde) wat uit de hand gelopen was. Ik wilde het officieel maken en werd zelfstandige in bijberoep, inclusief btw-plicht (want die grens lag toen veel lager). Vanaf dat moment voelde mijn hobby niet meer als mijn hobby, maar werd het meer van de moetens. Dat was jammer en dat wilde ik nu eigenlijk niet opnieuw meemaken, want zelfstandige in bijberoep zijn is natuurlijk niet niks, al ben ik intussen niet meer btw-plichtig en is er dus al wat minder rompslomp.

www.facebook.com/juwelengerhildeIk zette de stap dus opnieuw, al wist ik dat ik er in 2016 eigenlijk nog niets mee zou kunnen doen. We hadden nog altijd maar twee kamers in ons huis die (bijna) afgewerkt waren, mijn spullen lagen verspreid van de kelder tot de bovenste verdieping dus plaats en tijd was er nog altijd niet. In het voorjaar van 2017 kreeg ik een uitnodiging om op een marktje te staan tijdens de zomer en ik schreef mij in, vastberaden om eindelijk te beginnen, want zelfstandige zijn (ook al is het maar in bijberoep) kost natuurlijk ook geld. Ik volgde een workshop om weer wat voorraad te hebben, ik knutselde wat tussen de verbouwrommel en ik was weer vertrokken. Intussen werkten we de slaapkamer ook af en kwam er weer wat plaats en ik maakte tijd.

Ideetjes had en heb ik genoeg, dat is het probleem niet. Ik vind het zelf wel enorm fijn dat ik een deel van die ideetjes nu ook kan uitvoeren en dat ik intussen ook bijleer. Mijn core business is dezelfde als enkele jaren geleden, maar ik merk toch een opmerkelijk verschil. Waar ik toen maar wat deed met mijn Facebookpagina (ik noemde het blijkbaar zelfs een Facebookgroep, dat zegt genoeg over mijn kennis), probeer ik er nu wat doordachter mee bezig te zijn. Toen ging alles zo ongeveer vanzelf en leerde ik gaandeweg, nu is Facebook een beetje een b*tch geworden als het op zichtbaarheid aankomt. Maar ook nu leer ik bij en zie ik het echt als een uitdaging waar ik mij stiekem ook best mee amuseer.

www.facebook.com/juwelengerhildeVerkoopskanalen

Mijn belangrijkste manier om juwelen te verkopen, is mijn Facebookpagina. Al kwam dat traag terug op gang, terwijl dat vroeger precies minder een probleem was. Tot ik besefte dat ik mijn Facebookpagina zelf als een webshop moest zien voor anderen hem ook als webshop zouden zien. Geloof in jezelf en zet dat om in je ondernemerschap en voel je niet te min omdat je ‘maar’ zelfstandige in bijberoep bent. Dat heb ik geleerd de laatste maanden.

Verder sta ik ook regelmatig op marktjes. Heel tof om te doen, omdat je de reacties van de mensen echt kan zien als ze een mooi juweel zien. Al is het vaak ook een uitdaging omdat het in weer en wind is. Vooral dat laatste eigenlijk. Zondag 5 november sta ik trouwens op Swan Market op de Grote Markt in Antwerpen en op 9 december op een kerstmarkt in Brasschaat.

www.facebook.com/juwelengerhildeVerder kan je mij ook boeken voor een juwelenavond bij je thuis. De gastvrouw zorgt voor de genodigden (vanaf 8 kom ik in heel Vlaanderen) en een lege tafel en krijgt 10 % op de totale verkoop en vijf euro extra per nieuwe juwelenavond die dan wordt vastgelegd. Juwelenavonden vind ik eigenlijk nog het leukste, omdat de mensen ook echt komen voor je juwelen. Het is altijd gezellig en heel persoonlijk. Ik kan juwelen ook meteen aanpassen indien nodig of zeggen wat wel of niet kan als mensen een uniek juweel in gedachte hebben.

Het plan is ook om op termijn weer in winkels te liggen, maar nu werk ik stap voor stap. Al zijn tips voor toffe winkels die handgemaakte juwelen (willen) verkopen zeker welkom!

www.facebook.com/juwelengerhildeSoms speel ik gewoon zelf winkeltje. Vroeger deed ik dat thuis, maar omdat ik nu geen living heb, regelde ik dat ik in een echte winkel kan staan. Op zaterdag 11 november sta ik namelijk in Toko 139, op wandelafstand van station Antwerpen-Berchem.

Leuke vooruitzichten, al zeg ik het zelf. 🙂

Save

Save

Registreer hier voor de nieuwsbrief. Zo blijf je op de hoogte van de webshop en krijg je een cadeautje bij je eerste bestelling!

Dank je!