Een jaar zelfstandige in bijberoep: een stand van zaken

Een jaar zelfstandige in bijberoep: een stand van zaken


1 oktober 2016 (ja, dat is intussen dik een jaar geleden) werd ik opnieuw zelfstandige in bijberoep. Niet omdat het kriebelde en ik er tijd voor zou hebben, wel als plan B, maar dat deed ik hier al eens uit de doeken.

Het is nooit echt gestopt met kriebelen, maar de realiteit overwon: wonen in een verbouwing geeft geen tijd noch plaats om aan die kriebel toe te geven. Maar toen kwam er nood aan een plan B en deed ik het toch, opnieuw. De eerste keer dta ik zelfstandige in bijberoep was, was ik dat geworden omdat mijn hobby (Juwelen Gerhilde) wat uit de hand gelopen was. Ik wilde het officieel maken en werd zelfstandige in bijberoep, inclusief btw-plicht (want die grens lag toen veel lager). Vanaf dat moment voelde mijn hobby niet meer als mijn hobby, maar werd het meer van de moetens. Dat was jammer en dat wilde ik nu eigenlijk niet opnieuw meemaken, want zelfstandige in bijberoep zijn is natuurlijk niet niks, al ben ik intussen niet meer btw-plichtig en is er dus al wat minder rompslomp.

www.facebook.com/juwelengerhildeIk zette de stap dus opnieuw, al wist ik dat ik er in 2016 eigenlijk nog niets mee zou kunnen doen. We hadden nog altijd maar twee kamers in ons huis die (bijna) afgewerkt waren, mijn spullen lagen verspreid van de kelder tot de bovenste verdieping dus plaats en tijd was er nog altijd niet. In het voorjaar van 2017 kreeg ik een uitnodiging om op een marktje te staan tijdens de zomer en ik schreef mij in, vastberaden om eindelijk te beginnen, want zelfstandige zijn (ook al is het maar in bijberoep) kost natuurlijk ook geld. Ik volgde een workshop om weer wat voorraad te hebben, ik knutselde wat tussen de verbouwrommel en ik was weer vertrokken. Intussen werkten we de slaapkamer ook af en kwam er weer wat plaats en ik maakte tijd.

Ideetjes had en heb ik genoeg, dat is het probleem niet. Ik vind het zelf wel enorm fijn dat ik een deel van die ideetjes nu ook kan uitvoeren en dat ik intussen ook bijleer. Mijn core business is dezelfde als enkele jaren geleden, maar ik merk toch een opmerkelijk verschil. Waar ik toen maar wat deed met mijn Facebookpagina (ik noemde het blijkbaar zelfs een Facebookgroep, dat zegt genoeg over mijn kennis), probeer ik er nu wat doordachter mee bezig te zijn. Toen ging alles zo ongeveer vanzelf en leerde ik gaandeweg, nu is Facebook een beetje een b*tch geworden als het op zichtbaarheid aankomt. Maar ook nu leer ik bij en zie ik het echt als een uitdaging waar ik mij stiekem ook best mee amuseer.

www.facebook.com/juwelengerhildeVerkoopskanalen

Mijn belangrijkste manier om juwelen te verkopen, is mijn Facebookpagina. Al kwam dat traag terug op gang, terwijl dat vroeger precies minder een probleem was. Tot ik besefte dat ik mijn Facebookpagina zelf als een webshop moest zien voor anderen hem ook als webshop zouden zien. Geloof in jezelf en zet dat om in je ondernemerschap en voel je niet te min omdat je ‘maar’ zelfstandige in bijberoep bent. Dat heb ik geleerd de laatste maanden.

Verder sta ik ook regelmatig op marktjes. Heel tof om te doen, omdat je de reacties van de mensen echt kan zien als ze een mooi juweel zien. Al is het vaak ook een uitdaging omdat het in weer en wind is. Vooral dat laatste eigenlijk. Zondag 5 november sta ik trouwens op Swan Market op de Grote Markt in Antwerpen en op 9 december op een kerstmarkt in Brasschaat.

www.facebook.com/juwelengerhildeVerder kan je mij ook boeken voor een juwelenavond bij je thuis. De gastvrouw zorgt voor de genodigden (vanaf 8 kom ik in heel Vlaanderen) en een lege tafel en krijgt 10 % op de totale verkoop en vijf euro extra per nieuwe juwelenavond die dan wordt vastgelegd. Juwelenavonden vind ik eigenlijk nog het leukste, omdat de mensen ook echt komen voor je juwelen. Het is altijd gezellig en heel persoonlijk. Ik kan juwelen ook meteen aanpassen indien nodig of zeggen wat wel of niet kan als mensen een uniek juweel in gedachte hebben.

Het plan is ook om op termijn weer in winkels te liggen, maar nu werk ik stap voor stap. Al zijn tips voor toffe winkels die handgemaakte juwelen (willen) verkopen zeker welkom!

www.facebook.com/juwelengerhildeSoms speel ik gewoon zelf winkeltje. Vroeger deed ik dat thuis, maar omdat ik nu geen living heb, regelde ik dat ik in een echte winkel kan staan. Op zaterdag 11 november sta ik namelijk in Toko 139, op wandelafstand van station Antwerpen-Berchem.

Leuke vooruitzichten, al zeg ik het zelf. πŸ™‚

Save

Save

gerhilde

bouwjaar 1985 – maakt en schrijft – houdt van: haar kat Hobbes, juwelen en kaarsen maken, post krijgen, pasta, verse lakens, fijne mensen

Misschien lees je ook graag

13 Comments

 • Lottes Anekdotes
  October 31, 2017 at 3:34 pm

  Ik vind jouw juwelen in elk geval al heel mooi. Waren die marktjes niet zo ver van mijn woonplaats, ik kwam zeker eens langs!

  • gerhilde
   gerhilde
   November 1, 2017 at 1:24 pm

   Ik zal zien of ik ook eens meer naar het westen kan trekken. πŸ™‚

 • Evi
  October 31, 2017 at 6:06 pm

  Wauw, je juwelen zijn erg knap! Beetje jammer dat Antwerpen niet meteen bij de deur ligt, anders kwam ik met veel plezier langs op een van die marktjes. Wist ook helemaal niet dat we je kunnen boeken voor een avond bij iemand thuis! Iets wat ik moet onthouden πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   November 1, 2017 at 1:26 pm

   Ja hoor, en daarvoor kom ik naar heel Vlaanderen. Erg gezellig altijd! Vanavond staat er ook één op de planning, heerlijk vind ik dat. πŸ™‚

 • Hilde
  October 31, 2017 at 6:10 pm

  Goed bezig :-). Antwerpen ligt ook voor mij niet meteen om de hoek. Toch blijf ik het graag volgen, die mooie maaksels van jou.

 • Anne-Sophie SacrΓ©
  November 1, 2017 at 11:02 am

  Super inspirerend om te horen dat je zo toch een beetje je droom kan navolgen! Ik ben heel erg fan van de oorbellen en ketting op de laatste foto, zo’n mooie kleuren!

  • gerhilde
   gerhilde
   November 1, 2017 at 1:27 pm

   Dank je, Anne-Sophie!

 • Le petit requin
  November 10, 2017 at 12:38 am

  Supergoed bezig! En zo tof dat je ook in winkels staat en daar op termijn opnieuw wilt verkopen, klinkt ambitieus en superfijn tegelijk πŸ™‚

  • gerhilde
   gerhilde
   November 11, 2017 at 7:46 am

   Dank je, Haaike! Vandaag is mijn winkeldag, ik kijk er al naar uit. Toch nog iets specialer dan op een marktje te staan. πŸ™‚

 • Silke
  November 12, 2017 at 7:55 am

  Goe bezig!!! Er staat een paar Gerhildekes op mijn kerst-wishlist, dus wie weet πŸ˜‰

 • Leen
  November 22, 2017 at 11:18 am

  Ik ben wel fan van de kleurtjes in je collectie πŸ™‚ Heel leuk dat ik nu zelf een paar Gerhilde-oorbellen in mijn bezit heb! Mocht je ooit in het Leuvense op een marktje staan, dan kom ik zeker eens kijken naar de rest van de collectie irl… Veel succes alleszins nog!

LEAVE A COMMENT

CommentLuv badge

Over mij

Gerhilde

Gerhilde

Hallo! Ik schrijf hier persoonlijke stukjes, maar ook over boeken, groener leven, creativiteit en verbouwingen. Veel leesplezier!

Volg via Facebook

Archief

getest en goedgekeurd

Meststoffen voor jouw blog

Fair Wear Friday

Fairwear Friday

Instagram

Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram
Instagram